Marzenie o pięknym uśmiechu wymaga nieco więcej wysiłku niż konieczność stawienia się na comiesięcznej wizycie kontrolnej. Aby leczenie przebiegało w pełni prawidłowo potrzebna jest modyfikacja dotychczasowej diety. Zaleca się, aby osoby noszące aparat ortodontyczny unikały niektórych typów produktów, które mogłyby odkształcić aparat lub spowodować próchnicę zębów, a w rezultacie wydłużyć czas leczenia. Czego zatem unikać?
Produkty o twardej konsystencji
W pierwszych dniach, tuż po założeniu aparatu pacjent może odczuwać lekki dyskomfort, a nawet ból zębów, zwłaszcza podczas gryzienia. Podobna sytuacja może występować również po każdorazowej ingerencji w aparat np. po wizytach kontrolnych. Aby zniwelować te nieprzyjemne objawy zaleca się spożywanie pokarmów o miękkiej konsystencji – zupy, koktajle, pasty warzywne i kaszki. Najważniejsze, żeby przygotowywane posiłki nie wymagały gryzienia.
Gdy ból zniknie, a pacjent przyzwyczai się już do obecności aparatu, może rozszerzyć swoją dietę o inne produkty. Wciąż musi jednak pamiętać o unikaniu bardzo twardych produktów takich jak orzechy, sucharki, jabłka, pestki, czy skórki od chleba. Ich spożywanie może spowodować odklejenie się zamków i pierścieni, a nawet wygięcia łuków aparatu, co tylko pogłębia wadę zgryzu. Oczywiście niektórych produktów nie da się całkowicie wyeliminować z jadłospisu, bo są po prostu zdrowe – wtedy najlepiej je zmiksować, zmielić lub pokroić na drobne kawałki.
Produkty ciągnące się
Oprócz bardzo twardych pokarmów należy unikać również tych ciągnących się tj. guma do żucia, żelki, krówki, toffi, czy karmel. Ich specyficzna konsystencja sprawia, że oblepiają dziąsła i zęby, nie wspominając o zamkach. Ciągnące się produkty są bardzo trudne do zmycia i powodują próchnicę. W przypadku osób noszących aparat ich spożywanie niesie ze sobą podwójne niebezpieczeństwo – mogą powodować odklejanie się albo nawet odcementowanie pierścieni.
Słodycze i chipsy
Nosząc aparat, ze szczególną starannością należy wystrzegać się próchnicy. Plombowanie ubytków często wiąże się z koniecznością odklejenia aparatu, co wpływa na wydłużenie całego proces rehabilitacji zębów. Pacjent powinien wystrzegać się produktów zawierających duże ilości cukru tj. gazowane napoje i słodycze. Szczególnie należy unikać coli – w dużych ilościach potrafi nawet rozpuścić klej przytwierdzający aparat do zębów! Wśród niezdrowych przekąsek, których należy się wystrzegać znajdują się chipsy – nie są zbyt miękkie i wpadają w przestrzenie międzyzębowe, skąd bardzo trudno je wyciągnąć.
Produkty barwiące
Aparat wymaga specjalnej higieny jamy ustnej – szczotkowanie i nitkowania zębów praktycznie po każdym posiłku. Niestety nie zawsze osoba noszące aparat jest w stanie wykonać te czynności. Dlatego należy wystrzegać się spożywania wszelkich produktów barwiących takich jak kawa, herbata, cola, wino, czerwona papryka, buraki i czarna porzeczka. Ich kolor często pozostaje na gumkach i innych częściach aparatu, co nie wygląda zbyt estetycznie.
Jak widać, dieta osoby noszącej aparat nie musi być monotonna. Kluczowy okazuje się sposób przygotowywania posiłków. Całkowita eliminacja niektórych produktów to już kwestia wyboru pacjenta, ale wiadomo, że zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Poza tym, wyrabianie nawyku trwa tylko ok. 21 dni, potem będzie już tylko łatwiej! .